Asi bych měl na začátek i jen pro zajímavost poznamenat, že med není hlavním významem chovu včelstev pro světovou ekonomiku. Někdo někde prý spočítal, že 40x větší než je hodnota medu (vyjádřeno finančně), je hodnota opylovací činnosti včel. A to předpokládám byly brány v úvahu pouze data vztahující se ke kulturním plodinám, tedy těm, co mají přímou vazbu na naší (lidskou) spotřebu. Výpočet pravděpodobně nezahrnoval těžko prokazatelný, přesto nepopiratelný význam včel v celém tom pozemském, pestře vyvažovaném mechanizmu druhových vztahů (flóry a fauny) a přírodních sil

Podporou včelařství se tedy dostáváme nejen k jedinečnému produktu, jakým je med, ale i aktivně vstupujeme do harmonických dějů odehrávajících se na Zemi.

Med je efektivně a chutně uložená sluneční energie s vyváženým poměrem zdraví prospěšných látek ze zahuštěných sladkých šťáv směsi různých bylin certifikovaná přírodou min. 20 miliónů let

Med nebo cukr?  Med je pro člověka odpradávna něčím zázračným. Již více než deset tisíc let se používá na celém světě jako výživný a také léčivý prostředek. V dnešní době můžeme med s čistým svědomím považovat za produkt bohatý na energetické, bioaktivní a další látky, podporující zdraví. Věda proniká stále hlouběji do složení těchto látek, popisuje jejich účinek na látkovou výměnu a naše zdraví a dospívá k udivujícím výsledkům. Med je vynikající nejen jako součást různých nápojů a tradičního chleba s máslem, ale i jako zlepšující složka při přípravě ovocných a zeleninových salátů a dokonce i pokrmů z masa. Odkaz na pár medových receptů je třeba zde:: medové recepty

„Sklenice včelího medu – půl lékárny doma“ více se dozvíte na odkazu:

15 způsobů, jak využít med pro zdraví

Med květový - jarní

                        - letní (smíšený, květový lesní)

Med květový - jarní pastovaný

                        - letní (smíšený, květový lesní) pastovaný

Med medovicový